Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
17 Şubat 2024 Cumartesi - 12:23

Çalmaşur Tarım Müzesinin işlevini açıkladı

Erzurum'da son yıllarda sayıları hızla artan müzelere bir yenisi daha eklendi. Atatürk Üniversitesi'nde açılan Tarım Müzesi meraklılarını bekliyor.

Çalmaşur Tarım Müzesinin işlevini açıkladı

Erzurum'da son yıllarda sayıları hızla artan müzelere bir yenisi daha eklendi. Atatürk Üniversitesi'nde açılan Tarım Müzesi meraklılarını bekliyor.
Yarım asrı geride bırakan ve üçüncü çeyrek asra yaklaşarak önemli bir tecrübeye sahip olan Atatürk Üniversitesi, köklerinden aldığı birikimle geleceğe emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Bu süreç içerisinde gerek akademik gerekse teknik donanımlarını geliştiren ve güçlendiren Atatürk Üniversitesi, dönemi geçen malzemelerden istifade etmeyi de sürdürüyor. Bu çerçevede Araştırma Hastanesi içerisinde yer alan ve önceki dönemlerde yapılan muayene ve ameliyatlarda kullanılan ürünlerin sergilendiği Hastane Müzesi, binlerce canlı türünün bulunduğu Biyoçeşitlilik Müzesi ile Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde bulunan Buz Müzesine bir yenisini daha ekleyen Atatürk Üniversitesi, eski dönemlerde gerek eğitim gerekse tarım yapmak amacıyla kullanılan makine ve teçhizatların yer aldığı “Tarım Müzesi”nin açılışını gerçekleştirdi.

"Tarımdaki gelişimi görmek mümkün"
Tarımla ilgili kültürel ve tarihi değer taşıyan materyallerin toplanarak sergilenmesi ve büyük bir tarım kültürü zenginliğine sahip olan bölgemizde mevcut olan pek çok tarım materyali örneklerinin muhafaza altına alınması amacıyla böyle bir adım attıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Müzede teşhir edilen malzemeler ile tarımda nereden nereye gelindiğinin görülmesi açısından bu müzenin önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Vatandaşlarımız ve özellikle gençlerimiz, gelip burayı görmek suretiyle tarımda ülkemizin nereden nereye geldiğini görebilirler. Bizler belki yaş itibariyle bunları gördük, hayatımızda kullandık ama bugün yeni nesil bunları bilmiyor. Örneğin sofraya ekmek olarak gelen buğdayın ne kadar zor bir süreçten geçtiğini çocuklarımızın anlaması açısından bu müzenin gelinip gezilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yiyecek-içeçek olarak kullandığımız birçok ürünün üretim safhası çok güzel bir şekilde burada toparlandı. Müzemizin kentimizin turizmine de hizmet edeceğine inanıyorum” dedi.

“Toplumsal hafızanın geleceğe taşınması için gayret ediyoruz”
Toplumdan her kesimin gelip göreceği ve kurumsal hafızayı diri tutabileceği bir girişimde bulunduklarını belirten Çomaklı: “Özellikle tarımda geçmişten günümüze kadar kullanılan çeşitli materyallerin, malzemelerin, alet ve edevatın sergilenmesi, depolanması veya toplumsal hafızanın geleceğe taşınmasını arzu ediyorduk. Bu anlamda fakültemiz bünyesinde bulunan yaklaşık 600 metre karelik bir alanı oluşturan hangarı dizayn ettik. Bugüne kadar hem kendi öz kaynaklarımız hem de temin edebildiğimiz tarımsal aletleri toparlayarak gezilebilir müze inşa ettik. Müzemizin başta üniversitemiz olmak üzere şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Dekan Çalmaşur: “Ziyaretçilerimiz, geçmişte yapılan tarım hakkında fikir sahibi olacak”
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur ise böylesine önemli bir kültürel değerin üniversiteye kazandırılmasında emeği geçen Rektör Çomaklı’ya teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bu müzenin gelecek nesiller için önemli bir değer olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çalmaşur: “Gençlerimiz, buralarda sergilenecek ürünlerle geçmiş nesillerde yapılmış tarım hakkında fikir sahibi olacak. Burada gördüğünüz her alet 40 yıl önce, 50 yıl önce, 100 yıl önce kullanılıyordu. İnsanlar bu aletlerle tarlalarını ekip biçiyordu. Toplumlar o kadar hızlı bir şekilde değişiyor ki, bu değişime karşı koymak imkânsız hale geliyor. İşte bu müze bizi biz yapan, nereden nereye ulaştığımızı gösteren, kültürel birikimimizin muhafaza edilerek koruma altına alındığı ve gelecek nesillere de tarihi bir bilinç oluşturacak bir yatırımdır. Bu müzede sergilenecek eserlerimiz, bölgemize ve ülkemize örnek teşkil edecek. Bu düşüncelerle müzemizin yapımından açılışına kadar bizlerden desteğini hiç eksik etmeyen Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile tüm katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyor, müzemizin Erzurum’a hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 
Kılıç TKDK desteklerini paylaştı
 
Maden sahasındaki olayla ilgili 6 kişi tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
II. Abdülhamid Han Erzurum’da anıldı
Erzurum’da düzenlenen Sultan II. Abdülhamid Han'ı Anma" etkinliğine yoğun bir katılım oldu.
Erzurum Tarih Derneği’nden tarihe vefa teşekkürü
Erzurum Tarih Derneği yönetim kurulu üyeleri Erzurum Teknik Üniversite ...
Çiftçi’den cemevine ziyaret
Hz. İmam Hüseyin Erzurum Cemevi’ni ziyaret eden Vali Mustafa Çiftçi, burada ...
 
Gençlik Farkında Proje Yarışması başladı
HAK-İŞ tarafından düzenlenen 7’inci Ulusal Gençlik Farkında Proje Yarışması 12 Şubat'ta başladı.
Erbaş: ‘Gençlerle yeryüzünde iyilik egemen olacak’
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2024 Yılı Gençliğe Değer Ara Dönem Kampı'nı ...
Kadıoğlu, Kargapazarı’nın Çocuk Şehitlerini anlattı
Prof. Dr. Hakan Kadıoğlu, 1916 yılında Erzurum’dan Kargapazarı Dağları’nda ...
 
100'üncü yılda 100 yeni kütüphane hedefi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Cumhuriyet'in 100’üncü yılında ...
Erdem: “Dilimiz Kimliğimizdir”
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, Millî ...
TDED Erzurum Şubesi Genel Kurul’a gitti
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şubesi Olağanüstü Genel ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri